Zaboravljene tehnike gatanja | ASTRO24h

Zaboravljene tehnike gatanja

Zaboravljene-tehnike-gatanja

Gatanja  su kroz različita povijesna razdoblja bila prisutna na svim kontinentima. Neka od njih, poput gatanja u dlan, gatanja sa solju, grahom ili gatanja pomoću viska ili kristalne kugle, se koriste i danas, ali postoje mnoge tehnike gatanja  koje su danas zaboravljene. Takve, zaboravljene tehnike, su primjerice gatanje brašnom ili ječmom, gatanje maslinama, kamenjem, pijeskom, iglama pa čak i pticama .  Drevni narodi su za gatanja koristili predmete koji su im bili dostupni i one koje su upotrebljavali u svakodnevnom životu. Iako one danas nekima djeluju naivno u tadašnjim su kulturama zauzimale značajno mjesto, a vračevi i proroci koji su ih koristili uživali su veliko poštovanje u zajednici.

Gatanje solju: Ova tehnika gatanja  je doživjela svoj procvat u srednjovjekovnoj Europi. Vidovnjak bi na otvorenom prostoru zapalio vatru i bacao u nju sol. Promatrao je i osluškivao zvuk koji se pravi i način na koji se plamen oblikuje prema bačenoj soli. U antičkoj Grčkoj je također postojala ovakva vrsta gatanja , ali je u ovom slučaju glava kuće, kao najstariji muški član porodice, u vatru bacala sol i tumačila zvukove koji bi se stvarali.

Gatanje pomoću pijetlova:  Ova vrsta gatanja  je bila vrlo popularna u starom Rimu. Vrač bi po zemlji bacao kukuruz crnim pijetlovima i tumačio otiske koji su pijetlovi koracima ostavljali u zemlji.

Gatanje brašnom:  Gatanje brašnom je bilo vrlo popularno u antičkoj Grčkoj, potječe od kulta boga Apolona, a podsjeća na kineske kolačiće sudbine. Najprije se postavljalo pitanje na koje se traži odgovor, a zatim bi se na devet papirića pisalo devet mogućih odgovora. Nakon toga su se od brašna i vode pravili mali kruščići u obliku lopte, a u sredinu bi se stavljali papirići s odgovorima. Onaj koji postavlja pitanje bi ih promiješao i po osjećaju izabrao jedan koji je sadržavao odgovor na njegovo pitanje.

Gatanje ječmom:  Ova tehnika gatanja  bila je vrlo popularna u više različitih kultura, najviše zbog svoje opasnosti. Vrač je mijesio i pekao posebno tijesto od ječma i u tu smjesu dodavao jednu od halucinogenih biljaka koje su djelovale kao opijum i poticale njegove vizije. Opasnost ovog gatanja je upravo halucinogena biljka koja, ako se ne koristi u preciznoj količini i ukoliko se tijesto nedovoljno dugo peče, može djelovati i kao otrov.

Gatanje pijeskom:  Tehnika gatanja pijeskom ima korijene u drevnoj Perziji odakle se proširila čitavom Azijom i stigla u Europu gdje je imala zamaha sve do perioda renesanse. Iako na prvi pogled izgleda jednostavno, ova metoda zahtjeva iskustvo i preciznost. Vrač pred sobom drži posudu s pijeskom koju onaj koji postavlja pitanje desnom rukom jednom promiješa. Vrač bi zatim tumačio oblike koje su se napravili. Osim pažljivog proučavanja pijeska, vidovnjak je uzimao u obzir i popratne pojave koje su slijedile tijekom miješanja pijeska pa se tako iznenadni vjetar koji bi puhao i uklanjao određene količine pijeska tumačio kao vrlo ozbiljno i zloslutno predskazanje. Postojali su i mnogi drugi popratni simboli poput lista ili insekta koji bi sletio na pijesak i tako na simbolički način utjecao na predskazanje.

Gatanje kamenom:  Gatanje kamenom potječe od Kelta, ali nije dugo preživjelo, niti se raširilo na druga područja. Koristi se samo za pitanja na koja se može odgovoriti sa da ili ne. Onaj koji postavlja pitanje drži kamen iznad sjekire koja je zabodena u zemlju. Prema načinu i strani na koju bi kamen pao vrač bi tumačio odgovor na pitanje.

Gatanje pomoću životinja:  Ova tehnika ima korijene u šamanizmu i do danas se prakticira u nekim dijelovima svijeta, ali se uglavnom povezuje sa predrasudama i praznovjerjem. Onaj koji postavlja pitanje na svom putu do vrača treba obratiti pažnju na životinje koje će na tom putu sresti. Kasnije mu opisuje životinje koje je sreo i njihov redoslijed, a šaman na osnovi tih informacija tumači pitanje.

Gatanje iglama:  Metoda gatanja iglama  se zasniva na korištenju oštrih predmeta i to uglavnom igala i čavala. Vrač drži u šaci trinaest igala i koncentrira se na pitanje u vezi kojega želi saznati odgovor. Ispruža ruku i ostavlja ih da padnu na površinu blago posutu brašnom, šećerom ili solju. Nakon toga tumači način pada i oblik kojega su igle formirale na površini.

Gatanje maslinama:  Ova tehnika  je svoj procvat doživjela u sjevernoj Europi odakle se proširila i na ostale europske zemlje. Vrač je palio vatru od granja divlje ruže i šipka koja su prethodno bila pažljivo sakupljana u noćima mladog mjeseca. Koncentrirao se na plamen vatre i udisao isparavajuće mirise sve dok u dimu nije vidio oblike i dobivao vizije.

Gatanje pomoću ptica:  Gatanje pomoću ptica potječe iz starog Rima. Vračevi su promatrali ptičji let i njihovu pjesmu, a na osnovi toga proricali sudbinu čitavog carstva.

Gatanje pomoću Mjeseca:  Gata  se uz pomoć božice Mjeseca koja u različitim kulturama ima različita imena (Luna, Dijana, Ekati…). Kako je Mjesec tipični ženski simbol, ovu tehniku gatanja  koristile su uglavnom žene. Prije početka svakog proricanja svećenica bi najprije prizivala Mjesečevu boginju kako bi joj pomogla prilikom vračanja. Kada bi pronašla mjesto s kojega bi najbolje mogla promatrati Mjesec, od njegovih boja, načina prelamanja svjetlosti i oblika koji se pojavljuju na njegovoj površini davala je odgovore na postavljena pitanja.

Gatanje vodom:  Vrač bi punio jednu posudu vodom, a zatim je onaj koji postavlja pitanje u posudu bacao kamen. Na osnovi zvuka koji je kamen stvarao prilikom upadanja u vodu, vrač je davao odgovor na pitanje. U nekim prilikama, umjesto kamena, u vodu je sipano ulje, pa bi vrač tumačio oblike koji se stvaraju u posudi.

Povezani članci

Pridruži se stotinama zadovoljnih korisnika

Promijeni svoju budućnost sada

Objavi odgovor

Promijeni svoju budućnost sad!

Sada je prilika za promjenu na bolje

Nazovi svog savjetnika