Tarot | ASTRO24h

Tarot

Tarot je špil karata nepoznatog porijekla, koji se danas povezuje gotovo isključivo s proricanjem, dok su nekad te karte služile i za igru. Neki smatraju da potječu iz drevnog Egipta, drugi pak nastanak tarot karata smještaju u kasni srednji vijek.

Karte tarot se  sastoje od ukupno 78 karata, od 56 karata čini Male arkane, a 22 karte čine Velike arkane

Male arkane, kao i klasične igrače karte, imaju četiri znaka. To su štapovi, pehari, mačevi i monete. U tarot kartama svaki znak ima po četiri “dvorske” karte – Kralja, Kraljicu, Žandara i Viteza.

Svaki znak ima i svoje značenje i predstavlja jedan element te upravlja nekim područjima života:

Pehari (voda) – emocijama, osjetilima, intuicijom;

Štapovi (vatra) – akcijom, poslovnom aktivnošću, kreacijom;

Monete (zemlja) -  materijalnim stvarima

Mačevi (zrak) – mišlju, intelektom, logičkim zaključivanjem

Pretpostavlja se da su se današnje igračke karte razvile iz tator karata, no nije poznato gdje su nestale karte velike arkane.

Velike arkane sastoje se od 22 aduta koji ne pripadaju nijednom od četiri znaka ili boje koje čine male arkane. Svaka od ovih karta ima svoj lik, ime i broj.

Samo jedna od karate iz velike arkane XXII Luda nalazi se danas u klasičnom špilu igraćih karata i poznata je pod imenom joker.

Velike arkane kada se poslože po redu donose jednu priču koja opisuje događaje i iskustva kroz koje čovjek prolazi na svom životnom putu i putu ka samoostvarenju.

Vjeruje se da su likovi na velikim arakanam nastali iz stvarnih ljudskih osjećaj i iskustava, a Carl Gustav Jung ih čak uvodi u psihoanalizu, jer je smatrao da predstavljaju niz arhetipskih sila opisanih vizualnom formom.

Osim različitih vrsta tarot karata, postoje i različite vrste tarot otvaranja ili tarot gledanja .

Najpopularnije tarot otvaranje je keltski križ , kojim se stječe u vid u klijentovu prošlost, sadašnjost i budućnost te se može usmjeriti njegovo djelovanje ka željenom cilju.

Za tumačenje tarot karata   potrebno je upoznati cijelu filozofiju tarota. Također za tarot značenje karata je jako bitno, kao i sposobnost da se pravilno rastumače veze među kartama.

Povezani članci

Pridruži se stotinama zadovoljnih korisnika

Promijeni svoju budućnost sada

Objavi odgovor

Promijeni svoju budućnost sad!

Sada je prilika za promjenu na bolje

Nazovi svog savjetnika