Tarot karte | ASTRO24h

Tarot karte

Tarot-karte

Igraće karte u Europu donose egipatski Mameluci krajem 14. stoljeća. Riječ je o kartama koje su se sastojale od prikaza sablji, savijenih štapova, pehara i novčića. Latinizirani dizajn tih simbola nalazimo danas u španjolskim i talijanskim igračim kartama, koje se kod nas koriste za igru briškule i trešete.

Početkom 15. stoljeća špilovima od 4 boje dodaju se karte aduta s alegorijskim ilustracijama. Prvi dokaz upotrebe tarot karata za proricanje potječe iz 18. stoljeća, no postoje dokazi da se ranije iščitavala sudbina uz pomoć običnih karata bez aduta.

Antoine Court de Gébelin  1781. napisao je spekulativnu povijest i detaljan sustav za upotrebu tarot karata pri proricanju.

Točno podrijetlo tarot karata  nije poznato, no nema nikakvih dokaza da one nisu nastale u srednjovjekovnoj Italiji. Od tamo potječu neki od najstarijih špilova tarot karata.

Riječ je o ručno oslikanim špilovima Visconti-Sforza i Cary-Yale Visconti, koji su pripadali obitelji Visconti. Oba su nastala početkom 15. stoljeća i teško je odrediti koji je stariji.

Špil Visconti-Sforza ima 74 karte od pretpostavljenih 78 originalnih. Navodno nedostaju karte Vrag, Kula, Trojka mačeva i Vitez novčića.

Jedna od najzanimljivijih karata u ovom špilu je prikaz ženskoga Pape. Ta karta je kasnije nazvana Prvosvećenica, a povjesničari tarota još uvijek nisu sigurni u njeno točno podrijetlo. Najprihvaćenija je teorija da je lik papese inspiriran Giottovom alegorijom vjere, koju je naslikao u Kapeli Scrovegni u Padovi 1304.-1306.

Od špila Cary-Yale Visconti ostalo je samo 67 karata, a lako je moguće da ih je toliko bilo i u originalu.

Poseban je po tome što sadrži čak šest dvorskih karata, za razliku od uobičajene četiri, te su u njega uključene tri teološke vrline – Vjera, Nada i Milosrđe. Današnji tarot špilovi obično sadrže Pravdu, Umjerenost i Hrabrost.

U tarot kartama mnoge su se stvari izmijenile kroz vrijeme. Na nekim kartama su se čak mijenjali simboli i značenja, najčešće pod utjecajem raznih ezoterijskih grupa koje su izmjenjivale originalne arhetipove, ne bi li tako uspjeli povezati karte s kabalističkim Drvom života.

Povezani članci

Pridruži se stotinama zadovoljnih korisnika

Promijeni svoju budućnost sada

Objavi odgovor

Promijeni svoju budućnost sad!

Sada je prilika za promjenu na bolje

Nazovi svog savjetnika