Simbolika dana u tjednu | ASTRO24h

Simbolika dana u tjednu

Simbolika-dana-u-tjednu

Stari Rimljani su vjerovali da svaki dan  u tjednu  ima svoje značenje i da određenim danima  neke stvari ne treba raditi. Tako recimo nije bilo svejedno hoće li se trgovati utorkom ili ponedjeljkom. Dane  u tjednu   povezivali su sa vrhovnim božanstvima, preuzetim iz Grčke mitologije, njima odgovarajućim planetima kao i simbolima dana i noći.

Ponedjeljak – Ovaj dan  se povezuje sa Mjesecom, kao simbolom  noći i mraka. Mjesec predstavlja žensku prirodu, u mitologiji često opisanu kao nestalnu, tajnovitu i prevrtljivu. Zbog toga su smatrali da nije dobro nijedan posao započinjati ponedjeljkom, vjerovali su da bi im donio samo neuspjeh. Ali iz drugog ugla, kao tipičan simbol  žene, mjesec oslikava i žensku plodnost. Zato je ovo bio povoljan dan  za rad na proširenju porodice.

Utorak – Pripada Marsu (bogu Arisu po Grčkoj mitologiji), koji je vrlo odlučan i snažan. Smatrali su ga dobrim danom  za sklapanje svih dogovora i otpočinjanje plodnih trgovinskih odnosa i razmjene dobara. Međutim, kako je Aris bog rata, temperamentan je i želi pobjedu, utorak je povoljan za početak ratova i velikih bitki.

Srijeda – Veže se za Merkur (bog Hermes prema Grčkoj mitologiji). Potiče sposobnost i želju za radom, najavljuje putovanja i posjete, a generalno vlada odnosima među ljudima i vještinom komunikacije. Pripada u pozitivne planete pa je idealan za ponovno uspostavljanje kontakata, harmoničnih odnosa i pomirenja.

Četvrtak – Simbol  je vrhovnog boga Jupitera (grčki Zeus). Ova planeta znači veliku sreću, potiče na upornost i optimizam, donosi blagostanje i nadu, pružajući prilike za uspjeh na svim poljima. Stoga je četvrtak smatran idealnim danom  koji pruža najviše samopouzdanja i energije za ostvarenje svih ciljeva.

Petak – Predstavlja vladavinu boginje Venere (po Grčkoj mitologiji Afrodita). Simbol je ljubavi, obitelji i sloge u domu. Ova noćna ženska planeta predstavlja i malu sreću. Pored toga što vlada obitelji i brakom, odnosi se i na umjetnost, igre i muziku. Zato je petak idealan za nova ljubavna poznanstva ili obnavljanja starih, romantične sastanke, ali je ujedno povoljan i za sve vrste proslava i veselja.

Subota – Pod utjecajem je Saturna (Grčki Kronos). Smatrali su da ova planeta donosi uspjeh kako na materijalnom tako i na duhovnom planu. Zbog toga je bio povoljan za sklapanje novih prijateljstava i saveza.

Nedjelja – Poistovjećuje se sa vladavinom Sunca. Veže se za dobročiniteljstvo, dobrodušnost i plemenitost. Kao svjetlo ognjište svemira, Sunce je humana planeta, daje optimizam i volju te pomaže čovjeku da izabere pravi put. Nedjelja je najbolji dan za okupljanje obitelji, rođaka i prijatelja.

Povezani članci

Pridruži se stotinama zadovoljnih korisnika

Promijeni svoju budućnost sada

Objavi odgovor

Promijeni svoju budućnost sad!

Sada je prilika za promjenu na bolje

Nazovi svog savjetnika