Rune | ASTRO24h

Rune

Rune

Postoji par različitih runskih abeceda tj. abeceda koje koriste slova poznata kao rune . Runama kao pismom ponajprije su se koristili Germani u Skandinaviji i Britanskim otocima. Runska abeceda  postoji u nekoliko verzija. Najstarije rune su iz Švedske, Danske i Njemačke.

Po jednoj legendi prve je rune  napravio nordijski vrhovni bog Odin, ispisavši slova vlastitom krvlju. Dokaze o magijskoj moći runa nalazimo na epitafima iz germanskog željeznog doba, pa sve do Rimljana. U svom dijelu Germanija rimski povjesničar Kornelije Tacit (oko 55 – 120 n.e.)  detaljno opisuje kako su germanski svećenici u doba antike pri svojim obredima upravo koristili rune za proricanje sudbine .

Magijska moć runa se opisuje i u velikoj skandinavskoj srednjovjekovnoj zbirci epova Eddi. Nordijski ratnici rune su gravirali u mačeve i prstenje kako bi ih štitile i pomogle im da pobjede u bitci.

Rune se polako u širu upotrebu počinju vraćati početkom 20. stoljeća, da bi krajem prošlog milenija umjetnost čitanja budućnosti iz runa dosegla svoj procvat.

Runski alfabet , koji se danas najčešće koristi za proricanje sudbine , sadrži 24 znaka . Osim imena, svaki znak ima i svoje proročko značenje.

Povezani članci

Pridruži se stotinama zadovoljnih korisnika

Promijeni svoju budućnost sada

Objavi odgovor

Promijeni svoju budućnost sad!

Sada je prilika za promjenu na bolje

Nazovi svog savjetnika