Porjeklo i upotreba viska | ASTRO24h

Porjeklo i upotreba viska

Porjeklo-i-upotreba-viska

Tehnika predviđanja budućnosti viskom  traje dugo i gubi joj se trag u vremenu. Pretpostavlja se da upotreba viska  u ezoteriji i rediesteziji potječe iz starog Egipta, o čemu svjedoče imena najpoznatijih oblika viska , Karnaka i Izisa, koji su rađeni prema originalnim crtežima pronađenima u egipatskoj Dolini Kraljeva. Međutim, postoje i drugi povjesni podaci koji sežu u daleku prošlost i smještaju porjeklo viska  na područje Alžira 6000 godina pr.n.e., a u prilog ovome idu ostaci crteža u alžirskim pećinama koji oslikavaju ljude s viskom  u ruci.

Svećenici ovih drevnih kultura koristili su štap na kome se nalazio obješen visak,  kako bi pronašli vodu, metale, otkrili uzrok neke bolesti ili da bi predvidjeli budućnost. Hodali su polako približavajući se objektu ili prostoru od svog interesa i postavljali visak  iznad predmeta. Što bi bili bliže odgovoru, visak  bi se klatio sve jače i brže u pravcu lijevo – desno.  Kao duhovne vođe svojih plemena, imali su razvijenu vezu sa svojom podsvješću koja je ključna u ovoj magijskoj tehnici, jer ostavlja mogućnost dijaloga sa „svjesnim“ i „nesvjesnim ja“; gdje „nesvjesno ja“ pomaže u davanju odgovora ili pronalaženju onoga što se traži.

I u današnje vrijeme, visak  može biti bilo koji predmet koji se objesi o vrpcu ili tanko uže, ali samo u rukama iskusnog vidovnjaka ili stručnjaka daje precizne odgovore. Postoje različite vrste viskova , ali su se vremenom izdvojili Karnak  iIzis  koji se najčešće izrađuju od mesinga i u novije vrijeme od drveta. Prosječna težina viska iznosi 5, 10, 60 pa i 90 grama. Da bi njegovo gibanje imalo što manji otpor, treba biti izrađen simetrično u odnosu na svoju os. Samu vrpcu također treba odabrati tako da se visak  kreće sa što manje otpora.

Oblik i veličina viska određeni su prema namjeni i svrsi njegove upotrebe. Prema tome se danas u upotrebi nalaze slijedeći viskovi :

Visak za mentalnu radiesteziju koji je male težine i s oštrim vrhom, kako bi rezultati bili što precizniji

Visak za zdravstvenu dijagnostiku koji istraživač bira u zavisnosti od svog afiniteta

Visak za mjerenje čakri koji se pravi  isključivo od drveta

Visak za proricanje budućnosti koji može biti proizvoljno napravljen, jer u ovom slučaju ključnu ulogu igraju vidovnjakove vizije

Radiestezijski visak koji je najčešće napravljen od mesinga

Povezani članci

Pridruži se stotinama zadovoljnih korisnika

Promijeni svoju budućnost sada

Komentari korisnika (1)

dragomir stojanovic on December 14, 2013 Odgovori

ODLICAN TEKST!

Objavi odgovor

Promijeni svoju budućnost sad!

Sada je prilika za promjenu na bolje

Nazovi svog savjetnika