Ljetne ljekovite trave koja pomažu u očuvanju zdravlja | ASTRO24h

Ljetne ljekovite trave koja pomažu u očuvanju zdravlja

herbs that heal

Jedan od najprostranjenijih i najviše korištenih prirodnih lijekova je fitoterapija, drugim imenom, liječenje ljekovitim travama. Ljekovite trave imaju tako jake agente u sebi, koje, ako ih poznajemo, mogu koristiti za dodatno liječenje ili očuvanjem zdravlja. Neke koristimo samo zato što imaju dobar ukus, pored toga  donose blagotvorno olakšanje našim problemima. Čajeve u filterima lako spremamo, ali daje nam neko zadovoljstvo i to, ako sami nabavimo baš potrebne sastojke željene ljekovite trave, osušimo ih ili koristimo tako svježe za čaj.

Očuvanje zdravlja  može biti uzbudljivo. Čak i, ako ne volimo okus vrućeg čaja, možemo napraviti ledeni čaj, obogaćen voćem, ili neki sirup (sok).
Koriste se u beskrajno mogućnosti, možemo eksperimentirati, kako nam najbolje odgovara. Ali pogledajmo par ljetnih ljekovitih trava, koje i vi možete nabrati, ako živite u kući sa vrtom, blizu prirode, livade ili šume.

Majčina dušica:  Ovaj predivan cvijet ljubičaste boje lako prepoznajemo po veoma jakom mirisu. Može se naći i u vrtu kuhinje, ima ljekovito djelovanje na pluća. Skuhamo sirup i pohranimo ga za sezonu  gripe, za prigušavanje kašlja. Ako ga koristimo u jelu također čuva zdravlje, na primjer u salatama, a čak je izvrstan i za mariniranje mesa. Neki se drže toga da nam produžuje život ili usporava proces starenja. Ojačava, ali djeluje kao sedativ i blago opušta. Njegova eterična ulja dezinficiraju, a čaj oslađen medom je jako ukusan.

Limunova trava: Skuhan čaj je ugodan, podsjeća na miris limuna i vrlo je čest pošto ne samo da je fin nego je od velike koristi za živce. Za one koje muči nesanica, preporučuje se pola sata prije spavanja konzumacija jedne šalice čaja ovog lijekovitog bilja. Ako ih konzumiramo ujutro, pomoći će nam u  obavljanju poslova u toku dana, budući smo od njih smireniji i živopisniji. Ima dobar utjecaj na želudac, probavu ali i na srce i depresiju. Liječenje eteričnim uljem je također antiseptik, pomiješana sa kremom se blagotvorno koristi za virus herpesa.

Medicinska veronica, čestoslavica: U narodu nazvan kao vampir ili božji štap. S učinkom ove biljke za zdravlje još su Rimljani bili zadovoljni, te i dan  danas je  spominju kao “svjetski  lijek”. Čaj treba koristiti kao osnovu za čišćenje krvi jer može smanjiti arteriosklerozu, ali uporaba je dobra i za borbu protiv kožnih bolesti. Ova ljekovita biljka izričito jača želudac, pa zato može popraviti i naš tek. U mješavinu protiv prehlade se stavlja, da nam priguši kašalj.

Hajdučica: Ova čudesna ijekovita biljka prepoznatljiva je po mirisu kamfora i bijelim cvjetovima. Cijelo ljeto imaju svoje mjesto na livadama i poljima, najjače svojsto je kontaktilni učinak zbog čega ima izvrsno protuupalno djelovanje, odnosno prigušivanje krvarenja. Pored toga što pomaže u liječenju rana, najviše ju vole žene zbog očuvanja zdravlja  ženskih organa (tijela) i maternice.

Maslačak:  Ovu biljku na na mnogim mjestima koriste kao salatu ili čak kao varivo, ali bez ikakog posebnog ljekovitog učinka. Prirodna rasprostranjenost ne umanjuje učinak zdravstvene zaštite. Zbog gorkih sastojaka koje sadrži, dobra je za probavu, pomaže  u apsorpciji i olakšava rad jetre u žuči. Po nekim istraživanjima može smanjiti i menstrualne grčeve. Osim toga, kao i većina ljekovitih biljaka bogat je vitaminima i mineralima.

Povezani članci

Pridruži se stotinama zadovoljnih korisnika

Promijeni svoju budućnost sada

Objavi odgovor

Promijeni svoju budućnost sad!

Sada je prilika za promjenu na bolje

Nazovi svog savjetnika