Kurva ili dobra cura - na kojoj ste strani? | ASTRO24h

Kurva ili dobra cura – na kojoj ste strani?

Kurva-ili-dobra-cura-na-kojoj-ste-strani

Priča o Lilit je mit koji se u raznim verzijama, kroz magijsku i alkemijsku tradiciju provlači sve do našeg vremena. Po mezopotamskom mitu, ona je ženski demon koji tokom noći uzima oblik žene i ima spolni odnos s muškarcima dok spavaju, a prema drugom vjerovanju, Lilit tijekom noći ubija mušku djecu. Prema židovskoj tradiciji Lilit(na hebrejskom jeziku – noć) je bila Adamova žena prije Eve, ali nije stvorena ni od Adamovog rebra, ni od čiste zemlje, vec od prljavštine i mulja. Narodna predaja kaže da je Bog stvorio Adama od prašine i pustio ga u vrt prepun biljaka i životinja. Vremenom je Adam uvidio da svaka životinja ima svog para i poželio da i on bude voljen. Vidjevši njegovu nesreću, Bog je odlučio da mu napravi para i tako stvorio Lilit , prvu Adamovu ženu.

Život Adama i Lilit bio je veoma buran, tako da ga je ona poslije jedne žestoke svađe napustila. Kasnije su je tri anđela pronašla na području oko Crvenog mora, punom razvratnih duhova. Anđeli su pokušali da je nagovore da se popravi što je ona bijesno odbila. U međuvremenu je Adam dobio svoju drugu ženu Evu, a Lilit se iz ljubomore bjesno osvećivala njihovoj djeci, koju je lovila u zamke.

U ženskoj psihologiji i dan danas postoji rat između Eve i Lilit . Lilit se u ženi budi kada odbije da se preda muškoj snazi i kada bira svoju samostalnost i nepoznata iskušenja. . Lilit , kao zavodnički lik, žene obično svjesno doživljavaju tek negdje oko 40-te godine kada postaju očarane vlastitom zavodljivošću, svojim tijelom i njegovim skrivenim moćima. Pošto vec donekle i ima osjećaj da je uspjela, budući da je odgojila djecu ili radi, žena se može duboko predati i potpuno zaljubiti u svoju osobnost, na način koji je nedostižan mladoj ženi koja nema tog iskustva. Rat između Eve i Lilit postoji na još jednom planu – Eva može zadovoljiti svoje potrebe u jednoj vezi i s jednim muškarcem, dok Lilit ne može. Ona se mora odvojiti, pobjeći i odbiti biti zavisna i podčinjena. Kao oblik ženskog ega u procesu osamostaljivanja, ona se može razvijati samo u divljini, bez ljubavi i brige, te vječno pateći od ljubomore prema Evi koja ostaje u muskarčevom zagrljaju. S druge strane, Eva se osjeca prikovanom za obitelj, muža, djecu i u njoj se također odražava ljubomora prema Lilit koja ostaje slobodna i nezavisna. Eva se ipak ne odvaja od Adama i predstavlja sliku svih žena koje rade ono što od njih očekuje snažni patrijarhalni svjetonazor i društvo.

Mitološka Lilit nije prihvatila pokajanje za svoj grijeh i priliku da se vrati u Raj, čime bi zapravo, priklanjajuci se Bogu, odbacila sebe. Sve moderne heroine, zapravo predstavljaju pravi profil Lilit - one su samostalne, hrabre, neuništive, ‘femme fatale’, zavodnice, psihički jake i vjerne sebi. Na taj način one nameću kolektivnu sliku žene koja je suštinska suprotnost odanoj, poslušnoj, majčinskoj ženi Evi. Mnogi smatraju da se muškarac zaljubljuje u Lilit , dok za suprugu i majku svoje djece uvijek bira Evu. A kada je vara, vara je s tom istom Lilit koja uspjeva zadovoljiti sve njegove seksualne fantazije i potrebe, što jedna Eva ne može. Ali, Eva je ta kojoj se uvijek vraća…

Ovim imenom se u astrologiji naziva tamni zemljin satelit koji se kreće na udaljenijoj orbiti od Mjeseca. Budući da je jako teško vidljiv, stvarno postojanje Crnog Mjeseca je još pod sumnjom. Reputacija koju ima u mitologiji, Lilit je dobila i u astrologiji gdje su joj dodjeljene još zlokobnije i destruktivnije karakteristike. Crni mjesec, njeno astrološko ime, odgovoran je za izdaje, iskušenja, zavođenja, obmane, zaluđivanja, prinudu, abortuse, trovanja i abnormalnan fizički i psihički ili duševni razvoj.

Povezani članci

Pridruži se stotinama zadovoljnih korisnika

Promijeni svoju budućnost sada

Objavi odgovor

Promijeni svoju budućnost sad!

Sada je prilika za promjenu na bolje

Nazovi svog savjetnika