Kineski horoskop | ASTRO24h

Kineski horoskop

Kineski-horoskop

Kineski horoskop je jedan najstarijih poznatih horoskopa. Ima 12 znakova i svakom godinom vlada  drugi znak. Prvi pisani dokument o kineskom horoskopu potječe iz 2.637. pr. Kr., što bi značilo da je sam sustav još stariji.

U zadnja dva stoljeća izvorna je kineska astrologija gotovo potpuno nestala iz praktične uporabe.  Njeni ostaci, imena i značenja znakova Zodijaka, ostali su poznati u Kini i postali popularni na Zapadu. No danas ona doživljava svoj novi preporod, prije svega zbog jačanja interesa za  tradicionalne sustave kineske medicine, Feng Shui i taoizam.

Kineska astrologija bazira se na mjesečevom ciklusu. Početak kineske nove godine  pada tako u drugom mjesecu, ali svake godine na drugi dan.

Kineska se astrologija se oslanja na položaj fiksnih zvijezda oko zvijezde Sjevernjače, naročito zvijezde sazviježđa Velikog Medvjeda. Uz položaj zvijezda uzima se u obzir položaj Sunca, Mjeseca i Jupitera.

Pored 12 osnovnih znakova u kineskom horoskopu veoma su važni i elementi koji utječu na životnije, točnije na karakter osobe na koju se odnose. To je pet osnovnih elemenata: drvo, metal, voda, vatra i zemlja.

Postanak znakova kineskog horoskopa tumači se legendom po kojoj je

Budha na proslavu Nove godine pozvao sve životinje, ali mu je u goste došlo samo njih 12.  To su bili Štakor, Bik, Tigar, Zec, Zmaj, Zmija, Konj, Koza (Ovca), Majmun, Pijetao, Pas i Svinja. Kako bi im iskazao zahvalnost Budah  je naredio da svaka slijedeća godina od toga dana nosi ime jedne životinje.

Uz elemente i znaka važno mjesto u kineskom horoskopu imaju i polariteti ili energije Jing i Jang.

Znakovi:

1. Štakor (Jang, element Voda)

2. Bik (Jin, element Zemlja)

3. Tigar (Jang, element Drvo)

4. Zec (ili mačka)(Jin, element Drvo)

5. Zmaj (Jang, element Zemlja)

6. Zmija (Jin, element Vatra)

7. Konj (Jang, element Vatra)

8. Koza (Jin, element Zemlja)

9. Majmun (Jang, element Metal)

10. Pijetao (Jin, element Metal)

11. Pas (Jang, element Zemlja)

12. Svinja (Jin, element Voda)

Povezani članci

Pridruži se stotinama zadovoljnih korisnika

Promijeni svoju budućnost sada

Objavi odgovor

Promijeni svoju budućnost sad!

Sada je prilika za promjenu na bolje

Nazovi svog savjetnika