Kako su povezani tarot i kabala | ASTRO24h

Kako su povezani tarot i kabala

Kako-su-povezani-Tarot-i-Kabala

Porijeklo tarota je diskutabilno, ali je sigurno da se kroz povijest proteže i do devet stoljeća unazad. Kao i za mnoge druge ezoterijske vještine, tako i za tarot postoje različite teorije, spisi i nagađanja o njegovom porijeklu. Svaka od pretpostavki, pa i pisanih dokaza, ostavlja mogućnost slobodnog tumačenja o korijenima tarota , čime se i broj ovih teorija uvećava. Tarotzahtjeva slobodan duh i otvoren um za prihvaćanje stvari koji se logičkim putem ne mogu definirati. Pristup ovoj ezoterijskoj vještini prije svega zahtjeva i spremnost suočavanja sa samim sobom i prodiranja u najdublje dijelove vlastitog bića, uključujući tu i najveće strahove, želje i nadanja. Postoje različiti načini otvaranja i korištenja tarota , ali suština koja se ne mijenja leži u činjenici da mu je namjena potraga za vlastitim bićem. Kao takav, tarot je spoj materijalne realnosti u kojoj živimo i one druge u kojima ljudski duh nesvjesno prebiva. Upravo je taj segment nesvjesnog ono što tarot želi otkriti.

O porijeklu tarota postoje i različite filološke teorije prema kojima se njegov naziv izvodi iz egipatskog, hebrejskog i latinskog jezika ili se povezuje sa sirijskom božicom plodnosti Asterot . U današnje vrijeme, jedna od popularnijih teorija zasniva se na permutaciji riječi Rota (kotač), Orat (govoriti), Hator (egipatska boginja plodnosti) i na taj način nas vraća u drevni Egipat. Najvažnija tarot karta koja ovoj teoriji ide u prilog je Svijet gdje su u kutovima prikazane slike Lava, Bika, Orla i ženskog lika, koji se povezuje sa Sfingom (posjeduje ljudski lik, tijelo bika, noge lava i krila orla). Po drugoj teoriji, porijeklo tarota se smješta na Azijski kontinent i zasniva se na tezi da je izvorno ime za tarot karte Nabi - dobiveno od arapske riječi koja u prijevodu znači prorok. Tako se zaključuje da tarot služi za proricanje sudbine.

Međutim, ključ za razotkrivanje tarota je Kabala , filozofski pogled na svijet koji predstavlja jedinstvo makro i mikro svemira. Drvo života, koje je dio ovog filozofskog učenja, predstavlja put do Boga i izražava se kroz sefirote (nabrajanja) u 4 svijeta: arhetipski (Božanski svijet, svijet emanacije), kreativni (svijet Arhanđela, područje stvaranja), formativni (svijet Anđela, područje oblikovanja), manifestirani (svijet čakri, fizičko područje).

Prema Kabali , čovjek je Svemir u malom, pa je sve što se nalazi na Drvetu života zastupljeno ne samo na fizičkoj, nego i psihičkoj razini osobnosti. Sadrži tri stupa na kojima je postavljeno 10 sefirota i 22 staze koje sadrže 22 slova hebrejske abecede. Iz ovoga slijedi da je suštinski smisao tarot karti spoznaja svemira, u kojem je svaka karta ključ nevidljivog svijeta.

Tarot karti ima ukupno 78: 22 Velike Arkane koje su sastavni dio staza drveta života, zatim 40 Malih Arkana koje predstavljaju četiri elementa raspoređena u sefirote i 16 dvorskih karata, koje također pripadaju sefirotima.

Simboli tarota su nekada bili ugravirani na male pločice, a vjeruje se da su ih prvi Templari iz Libanona donijeli na europsko tlo, u Pariz. Na osnovi ovih pločica izvedene su i oslikane današnje tarot karte koje predstavljaju svojevrstan oblik predviđanja budućnosti. Ali, ne treba zaboraviti njihov iskonski smisao, a to je vizualno predstavljanje svemira. KrozKabalu otkrivaju put ka samospoznaji putem meditacije, u čemu i igraju ključnu ulogu.

Povezani članci

Pridruži se stotinama zadovoljnih korisnika

Promijeni svoju budućnost sada

Objavi odgovor

Promijeni svoju budućnost sad!

Sada je prilika za promjenu na bolje

Nazovi svog savjetnika