I-Ching proricanje ili savjetovanje | ASTRO24h

I-Ching proricanje ili savjetovanje

I-Ching-proricanje-ili-savjetovanje

I-Ching predstavlja drevni sistem astronomije i filozofije kineskih kulturnih vjerovanja, i jedna je od najstarijih metoda proricanja na svijetu. Temelji se na ideji o dinamičnoj ravnoteži i prihvaćanju neizbježnosti promjena. U zapadnim kulturama I-Ching se smatra samo sistemom proricanja , ali u suštini predstavlja filozofiju koja ja nastala kao plod dugotrajnog promatranja čovjekovog života i njegove okoline, interakcije izmedu pojedinca i svemira koji ga okružuje.

Ne postoji točan podatak o nastanku ove metode, ali se prema nekim vjerovanjima smatra da je I-Ching nastao kao kombinacija drevne kineske astrologije i Jin-Jang energija. Kineski osvajači su ga koristili za ispravno i preciznosavjetovanje u strateškim pohodima. Kreiran je kao kombinacija različitih heksagrama, dok su njegovi prvi zapisi nazvani „Knjiga Promjena“. Kako bi se došlo do izvođenja i tumačenja heksagrama, izvorno su korištene različite kombinacije štapića, dok se danas iz nedostatka istih koriste novčići. Sama metoda proricanja individualno odgovara na individualno postavljena pitanja. Kasnije su u I-Ching unesene određene promjene – proširen je tako što je svakoj liniji heksagrama dodjeljena jedna od pet zvijezda koje su označene jednim od pet elemenata (voda, vatra, zemlja, metal i drvo). U ovoj proširenoj verziji I-Chinga , svaka linija heksagrama predstavlja određeni aspekt postavljenog pitanja, svaka zvijezda predstavlja silu ili energiju koja na njega najviše utječe, dok svaki element u međusobnom utjecaju s ostala četiri, točno naglašava datum kad se određena situacija može dogoditi.

Princip I-Chinga baziran je na preciznom binarnom sistemu mreže, koji se sastoji od 64 heksagrama i njihovih 4096 egzaktnih matematičkih međuodnosa. Formuliranje pitanja i njegovo zapisivanje, neophodan je dio procesa u I-Chingu . Preporučuje se da se osoba koja postavlja pitanje pripremi meditacijom ili koncentracijom na pitanje koje postavlja, kako ne bi bilo grešaka ili kako bi one bile svedene na minimum. Što se točnije postavi pitanje, dobija se direktniji i precizniji odgovor. Sam postupak izgleda tako što se šest uzastupnih puta bacaju tri novčica ili pedeset štapića.

Promjena i vrijme su dva suštinska elementa koja I-Ching analizira i od ključnog su značaja za evoluciju pojedinca. Postoji više tehnika kojima se mogu dozvati te promjene, van njihovog vremena i prostora, kao što su meditacija, religijski obredi transa i sl. Tumačenja simbola koji se pritom dobiju, mogu biti različiti, a objašnjenje i sama interpretacija su individualni i zavise od majstora koji ih tumači. Svrha I-Chinga nije određivanje budućnosti , vec korištenje pune snage ljudskog uma u svakodnevnom životu, nešto što je tokom evolucije zaboravljeno. Tako, umjesto da se suprotstavljamo silama života koje se nalaze u nama i oko nas, postajemo aktivni svjedok svih najavljenih događaja u budućnosti. On zapravo pokazuje kako da aktivno učestvujemo u kreiranju naših života, dajući ključ za usklađivanje s energijama svemira.

Astro24h I-Ching savjetnici su vam na raspolaganju za više informacija o ovoj drevnoj vještini. Više

Povezani članci

Pridruži se stotinama zadovoljnih korisnika

Promijeni svoju budućnost sada

Komentari korisnika (1)

sanny on June 10, 2013 Odgovori

Postovani rodzena sam 25.06.1993 u 12.30 .Zanima me zasto nemam srecu u ljubav???

Objavi odgovor

Promijeni svoju budućnost sad!

Sada je prilika za promjenu na bolje

Nazovi svog savjetnika