Gdje su nestali šamani? | ASTRO24h

Gdje su nestali šamani?

Gdje-su-nestali-samani

Šamanističke tradicije postoje diljem svijeta, još od pretpovijesti. Prije svega se vežu uz područje Sibira i srednje Azije odakle su se proširile i na sjevernoamerički kontinent. Različite oblike šamanizma nalazimo i diljem Afrike, Australije, Oceanije i Indonezije.

Sama riječ šaman potječe od  tunguske riječ, koja se preko ruskog jezika raširila svijetom. Često se kao sinonimi za šamana koriste i riječi poput čarobnjak ili vrač.

Ako šamanizam nazovemo tehnikom ekstaze, onda je šaman je gospodar ekstaze. Smatra se da u ekstazi šamanova duša napušta tijelo i odlazi u viši (nebo) ili niži (podzemlje) svijet, kao bi stupila u kontakt s duhovima koji bi mogli pomoći oko rješavanja problema.

Šamanizma je jedan od fenomena koje zapadnjaci teško mogu razumjeti. Dok je u zapadnom svijetu ukorijenjen strah od duhova i duša mrtvih, smatra se da šaman, osim što kontaktira s duhovima, iste može i kontrolirati.

Šaman traži i hvata odbjeglu dušu bolesnika i prisiljava je da se vrati i ponovo sjedini s tijelom. On vodi dušu umrlog u svijet mrtvih. Sve to radi jer poznaje tehnike ekstaze zbog kojih može bez posljedica napustiti svoje tijelo i lutati nepoznatim dimenzijama i razinama svijesti.

U nekim plemenima šamani su ekstaze dostizali duhovnim vježbama i naporom volje, a u drugima pak korištenjem raznih pomagala, poput  intoksikacijskih gljiva ili nekog drugog narkotika. Šaman gleda i sluša duhove,  putuje u udaljene krajeve, ali za vrijeme ekstaze nije bez svijesti.

Udarci šamanskog bubnja bude osjećaj jedinstva i usklađuju osobni ritam s ritmom Univerzuma.

Sve u Univerzumu, od  subatomskih čestica do najvećih zvijezda titra u određenom ritmu. Ritam je puls života i svaka osoba ga nosi u sebi. Udarci bubnja ujedinjuju sve životne oblike u jedinstveni puls i na taj način olakšavaju šamanovo postizanje ekstaze.

Šamanom se postaje nasljeđivanjem šamanskih moći, spontanim pozivom ili voljom zajednice.

Danas diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj djeluje niz samoprozvanih šamana. Sjetimo se samo Luke Hodaka iz Saborskog i njegove paklene proslave Nove godine.

Šamanizma je i dandanas u upotrebi diljem svijeta, a mnoge elemente ove drevne tehnike povezivanja s višim sferama prisvojio je New Age.

U Europi, u kojoj se Katolička crkva stoljećima borila kako bi iskorijenila sve što nije u skladu s njenim naukom, javljali su se različiti oblici neo-šamanizma, koji su spajali nespojivo.

Ipak danas je sve češće u upotrebi oblik proširenog ili izvornog šamanizma, a mnogi suvremeni šamani jako su cijenjeni u svojim sredinama.

Povezani članci

Pridruži se stotinama zadovoljnih korisnika

Promijeni svoju budućnost sada

Objavi odgovor

Promijeni svoju budućnost sad!

Sada je prilika za promjenu na bolje

Nazovi svog savjetnika