Gatanje kristalnom kuglom | ASTRO24h

Gatanje kristalnom kuglom

Gatanje-kristalnom-kuglom

Vjeruje se da gatanje kristalnom kuglom potječe iz starog Egipta, gde su pomoću nje faraoni otkrivali budućnost svoje zemlje, ali i trenutna stanja u dalekim provincijama. Pored Egipćana, Grci su ih također koristili kako bi predvidjeli sudbinu svojih gradova-polisa. Prema grčkoj mitologiji, Herkules je posjedovao prvu kristalnu kuglu kojom je predviđao budućnost , dok povjesni izvori tvrde da je prvu načinio Aristotel, koju je kasnije koristio i sam Aleksandar Makedonski.

Ova metoda gatanja sačuvala se i prenijela u brojne kulture. U srednjem vijeku je također korištena, ali uz mnogobrojne rituale religiozne prirode. Različita plemena u Indiji i danas koriste kristalnu kuglu za gatanja ; domoroci Australije služe se kuglom da predvide uspjeh lovačkog pohoda. Praksa gledanja u kristalnu kuglu također je veoma rasprostranjena i u Meksiku, Peruu i Kini.

Još od davnih vremena ljudi su kristalima pridavali čarobna svojstva i magijske sposobnosti. Kristal predstavlja jasnost i čistoću, a svjetlost koja kroz njega prolazi simbol je spoznaje i znanja koji nemaju uporište u zemaljskom svijetu. U nekim kulturama nazivani su suzama zemlje i kamenjem svjetlosti, pa je očigledan razlog zbog kojeg je kristalna kuglapostala jedan od sredstava gatanja. Može biti napravljena od različitih kristala , kremena, opsidijana, diorita i drugih, ali njen oblik je od presudnog značaja. Kružni oblik koji u svim kulturama simbolizira savršenstvo i najveći stupanj duhovog razvoja predstavlja početak i kraj ili život i smrt. Kao takav magični instrument, kristalna kugla posjeduje snažnu energiju i koristi se u vidovnjaštvu. Kao instrument za komunikaciju sa višim svjetovima, povećava duhovnu snagu i pomaže prilikom različitih iscjeljivanja. Često se prenosila s koljena na koljeno, kao poseban generacijski poklon, ali ujedno i kao nadarenost. Skoro u svim dijelovima svijeta smatralo se da je za upotrebu kristalne kugl e neophodna prethodna obuka i to barem od dvije godine, kako bi na najbolji mogući način njena energija mogla biti usmjerena prema željenom pravcu.

Vidovita osoba pomoću kristalne kugle proriče stvari koje se odnose na prošlost, sadašnjost ili budućnost; međutim, to ne čini na osnovu slika ili simbola koji se prikazuju u samoj kugli , već je ona sredstvo koje vidovnjak koristi za koncentraciju i što bolji protok vlastite energije, te mu služi za ulazak u svoj nesvjesni dio bića. Pošto posjeduje magična svojstva koja su joj priznata od davnina, kristalna kugla predstavlja prolaz u viši, duhovni svijet.

Povezani članci

Pridruži se stotinama zadovoljnih korisnika

Promijeni svoju budućnost sada

Objavi odgovor

Promijeni svoju budućnost sad!

Sada je prilika za promjenu na bolje

Nazovi svog savjetnika