Fiziognomija - vaš izgled vas izdaje? | ASTRO24h

Fiziognomija – vaš izgled vas izdaje?

Fiziognomija-vas-izgled-vas-izdaje

Fiziognomija je nauka koja otkriva karakteristike ljudi na osnovu njihovog fizičkog izgleda. Sama riječ potječe iz staro-grčkih riječi physis – priroda i  gnosis – znanje, a prvi put je u svojim spisima navodi Aristotel koji je  vjerovao da čovjek u sebi posjeduje karakteristike određene životinje na koju podsjeća svojim izgledom. Danas se fiziognomija koristi u mnogim poslovima, u cilju traženja određenih tipova ljudi, u policiji, velikim korporacijama i drugim ustanovama. Svima se događa da im je netko simpatičan na prvi pogled, bez ikakvog razloga, ali fiziognomija ima objašnjenja i za to.

  • Oblik lica je ono što se prvo primjećuje prilikom upoznavanja s nekom osobom. Postoje tri osnovna tipa lica, četvrtasto, ovalno i trokutasto, a svako od njih ima svoje kara­kteristike. Osobe s licem u obliku trokuta ne vole okolišanje, nego cijene direktnost i iskrenost. Osobe sa ovalnim licem imaju razumjevanja za druge i uvijek su spremne saslušati probleme drugih, dok su sa četvrtastim vrlo stroge prema sebi i drugima, cijene rad i trud.
  • Čelo je najizražajnije i najupadljivije na licu, pa fiziognomija daje određene katakteristike na osnovu  njegovog izgleda. Gornji dio čela predstavlja intelekt, pa je samim tim osobama kod kojih je izražen ovaj dio čela naglašena intelektu­alnost. Izraženiji donji dio čela (dio iznad obrva), ukazuje na osobe koje vole uživati u životu. Srednji dio čela pri­pada emocijama, a osobe sa izraženim ovim dijelom čela vode se srcem, dok je razum u drugom planu.
  • Oči su ogledalo duše i govore mnogo o karakteristikama jedne osobe. Osobe sa sitnim očima su iskrene, direktne  i otvorene. Odlično vladaju svakom situ­acijom u kojoj se nađu, snalažljive su i komunikativne. Oni koji imaju velike oči uživaju u dugim razgovorima, vrlo su kreativni i veliki su sanjari.
  • Usne također zauzimaju značajno mjesto u fiziognomiji . Osobe punih usana su hedonisti, senzualne su i zavodljive, dok su oni sa tankim usnama praktični i hladniji u odnosu s drugima.

Najznačajniju tipologiju u fiziognomiji postavlja Sheldon koji razlikuje tri vrste tjelesnih tipova kojima odgovaraju određene vrste temperamenta i to:

1.   Endomorfni za kojeg je karakterističan takozvani „okruglasti sklop“. Svi dijelovi tijela su veći nego što je uobičajeno. Odlikuje ga velika trbušna šupljina, slabije kosti i mišići. Odgovara mu temperament koji predstavlja potrebu za udobnim životom, hedonizam, spore reakcije i potrebu za društvom koje mu pomaže u prevazilaženju teških situacija.

2.   Mezomorfni kojeg karakterizira takozvani „četvrtasti sklop“. Ima izuzetno krupne i snažne kosti i mišiće, a odgovara mu somatotoničan temperament kojeg odlikuje potreba za isticanjam i dominacijom. Vrlo je energičan, sklon rizicima i avanturama; stalno je u pokretu, vrlo je glasan i uvijek primjećen. Kad se osjeća loše i kad je u teškim situacijama, osjeća potrebu za akcijom.

3.   Ektomorfni tip je mršav, ima dugačke i tanke udove i slabe mišiće. Odgovara mu cerebrotoničan temperament koji se odlikuje šutljivošću i odmjerenošću. Jako je brižan, a u teškim situacijama bježi u samoću.

Povezani članci

Pridruži se stotinama zadovoljnih korisnika

Promijeni svoju budućnost sada

Objavi odgovor

Promijeni svoju budućnost sad!

Sada je prilika za promjenu na bolje

Nazovi svog savjetnika