Feng shui | ASTRO24h

Feng shui

Feng-shui

Feng shui se bavi odnosom čovjeka i prirode i usmjeren je na postizanje što većeg sklada i kvalitete života. To je drevna kineska vještina življenja u skladu s okruženjem u kojem obitavamo, koja životnu energiju Chi, koja se nalazi svuda oko nas, usmjerava na najbolji mogući način.

Radi se o disciplini staroj minimalno 6.000 godina. Dokaz za to je neolitički grob pronađen u provinciji Henan u kojem je pokojnik pokopan po feng shui pravilima.

Ovo istočnjačko umijeće življenja na Zapad se proširilo početkom 70-ih kada je New Age doživio svoj prvi boom , a danas se feng shui principi sve češće primjenjuju u građevini, arhitekturi i unutarnjem uređenju, pogotovo kada su stambene zgrade u pitanju.

Masovni interes rezultirao je brzinskim prijevodima istočnjačkih knjiga što je dovelo do gubitka brojnih važnih informacija. Uz to mnogi samozvani feng shui stručnjaci mnoge principe ove kineske vještine prilagodili su zapadnom svijetu ne vodeći računa u njihovoj svrsi i važnosti.

Upravo to je probudilo skepsu prema ovoj drevnoj vještini jer naukovanje kvazi stručnjaka može imati i loše posljedice po zdravlje i protok energije uopće.

Feng shui se temelji na promatranju nebeskih i zemaljskih sila, točnije interakcije vremena i prostora, a cilj mu je uravnoteženje istih kako bi se postigao sklad i sreća.

Sam naziv znači ‘Vjetar voda’ što je skraćenica odlomka iz knjige Zangshu: ‘Chi leti na vjetru i rasipa se, a zadržava se kada naiđe na vodu.’

Tradicionalni feng shui se zasniva na kineskom kompasu koji vrlo precizno mjeri strane svijeta i daje brojne podatke potrebne za analiziranje nekog prostora.

Postoji više škola ili teorija feng shuia:

Škola forme  koja proučava odnos između oblika. Praktičnu primjenu ima prije svega u građevini i arhitekturi.

Kompasna teorija  koja je dobila ime po instrumentu koji je potreban za njezino prakticiranje. Ta se škola zasnovana na ideji da svaki od osam glavnih smjerova svijeta ima drugačiju energiju i u skladu s njima treba uskladiti položaj struktura.

Pa kua  je sustav trigrama. Trigrami su crteži koji koriste dvije moguće vrste linija. Prva je puna linija koja predstavlja yang, a druga je prekinuta linija koja predstavlja yin. Svaki od trigrama predstavlja tranzicijsko razdoblje prirode, odnosno ljudi.

Pet ključnih elemenata smatraju se vatra, zemlja, metal, voda i drvo, svaki s pripadajućom vrstom energije koja je ili u skladu ili u suprotnosti s drugom. Svakom elementu pripada i određena boja, vremenski uvjeti, godišnje doba, okus, svemirski pojam i vrsta chija.

Koncept Devet palača  poznat je i kao Leteće zvijezde , a predstavlja sedam zvijezda sazviježđa Velikog Medvjeda i dvije nevidljive zvijezde pratilje. Radi se o poprilično kompliciranom konceptu koji u zahtjeva opsežne proračune, pomoću kojih se može predviđati budućnost.

Povezani članci

Pridruži se stotinama zadovoljnih korisnika

Promijeni svoju budućnost sada

Objavi odgovor

Promijeni svoju budućnost sad!

Sada je prilika za promjenu na bolje

Nazovi svog savjetnika