Čarobno drvo života | ASTRO24h

Čarobno drvo života

Carobno-drvo-zivota

Kod starih Slavena Drvo života ili Drvo svijeta bilo je simbol života i slika svijeta. Stari Slaveni su vjerovali da nakon smrti njihove duše odlaze u stablo i tamo borave, a prema hrvatskoj mitologiji tvorac svijeta Svarog (Vid, Svarun, Svevid) stvorio je prvu ženu iz drveta lipe.

Prema vjerovanjima starih Slavena, među njim i Hrvata, vidljivi i nevidljivi svijet dijeli se na tri dijela: podzemno carstvo zlih bogova, zemaljski svijet smrtnih ljudi i carstvo dobrih bogova, a sve njih povezuje Drvo života, jasen.

Ono drži cijeli svijet. U korenju mu žive zli demoni i ono dopire sve do dvora  zlog Crnoboga, dok u krošnji žive dobri bogovi čiji je čelnik Svarog. Deblo je predstavljalo vidljivi svijet.

Analogna vjerovanja bili su razvijena i u nordijskoj te germanskoj mitologiji.

U židovskoj kabali Drvo života predstavlja božansku protkanost svega fizičkog i nebeskog. Iz ovog vjerovanja proističe kabalistička magija.

Drvo života po kabalističkom vjerovanju se poklapa sa dijelovima ljudskog tijela; najviši sefirot odgovara glavi, a najniži stopalima.

Drvo života se sastoji od tri stupa – desnog (ženskog), lijevog (muškog) i srednjeg te od deset (u suvremeno doba jedanaest) sefirota, koji su međupovezani stazama.

Kether : lubanja, tjemena točka

Chokman : desna strana mozga

Binah : lijeva strana mozga

Chesed : desno rame

Geburah : lijevo rame

Tiphareth : centar, srce

Netzach : desni kuk

Hod : lijevi kuk

Jesod : pupčani centar, zlatna vrata duše

Malkut : spolni organi,  obuhvaća stopala i dlanove ruku

Meditacijska praksa se odvija od najnižeg sefirota prema najvišem i ima za cilj razviti osobne sposobnosti, a magijska praksa, koja se odvija od najvišeg prema najnižem, izaziva promjene unutar univerzalnih silnica.

Simbol čovjeka kao mikrokozmosa je pentagram, kao makrokozmosa, sekstagram. Sefiroti na drvu života, mogu se rasporediti na dijelove tijela, svaki sefirot ima svoju mantričku formulu, vibraciju, boju…

Sefiroti su vrlo bliski indijskim čakrama i predstavljaju metafizička vrata prema nevidljivim svjetovima.

Tarot karte su njegova  simbolička slika i razrada.

Razumijevanje tarota nije moguće bez Drva života. Svaka karta tarota je ključ nevidljivog svijeta, formula energije u transformaciji i spajanju i njihov osnovni smisao je spoznaja univerzuma.

Povezani članci

Pridruži se stotinama zadovoljnih korisnika

Promijeni svoju budućnost sada

Objavi odgovor

Promijeni svoju budućnost sad!

Sada je prilika za promjenu na bolje

Nazovi svog savjetnika