Čakre - protok vaše energije | ASTRO24h

Čakre – protok vaše energije

Cakre-protok-vase-energije

Čakre su energetski centri koji reguliraju protok energije kroz čovjekov energetski sistem. Originalna imena čuvaju iz sanskritskog jezika u kome sama riječ čakraoznačava točak ili vrtlog. U interakciji su sa tijelom preko endokrinog i živčanog sistema, a svaka je povezana s jednom od sedam endokrinih žlijezda i grupom živaca koje se zove pleksus. Njihov rad utječe na odluke koje donosimo, a kako sazrijevamo ičakre se razvijaju. One zbog toga predstavljaju, ne samo pojedine dijelove fizičkog tijela, već i određene dijelove svijesti. Postoji sedam osnovnih čakri koje se nalaze duž kralježnice i one su najmoćnije; pa se tako sva osjetila i moguća stanja svijesti mogu podijeliti na sedam kategorija od kojih je svaka povezana s određenom čakrom .

PRVA OSNOVNA ČAKRA – MULADHARA : Osnovna ili temeljna čakra zove se Muladhara , što se sa sanskritskog prevodi kao korjen . Zadužena je za funkciju crijeva, trbuha, nižeg debelog crijeva, nogu i adrenalinske žlijezde.Muladharom upravlja Saturn, crvene je boje, pripada elementu zemlje, a od metala joj odgovara olovo. Osnovna čakra predstavlja osnovnu sliku ljudskog bića, pruža stabilnost, upravlja instinktima i pojačava želju za opstankom. Osjećaji bijesa i požude također potiču iz ove čakre .

DRUGA SAKRALNA ČAKRA – SVADISTHANA : Ovom čakrom narančaste boje vlada ratoborni Mars, pripadu elementu vode, a od metala joj odgovara željezo. Kontrolira seksualnu energiju, spolne i reproduktivne organe, niži abdomen i bubrege.  Utječe na radost, zadovoljstvo, seksualnost i kreativnost. Zajedno sa solar pleksus čakrom intenzivira djelovanje seksualne magije.

TREĆA SOLARNA ČAKRA – MANIPURA : Solar pleksus čakra je čakra volje. Vlada sistemom za probavu, stomakom, pankreasom i mišićima. Na nju utječe Sunce, pripada elementu vatre, a od metala joj odgovara zlato. Djeluje na snagu volje i manipulaciju, te ujedno daje sposobnost ljudskom biću da svoju volju nametne drugima.

ČETVRTA SRČANA ČAKRA – ANAHATA : Kao element vatre djeluje na srce, povećava adrenalin, omogućava uživanje u životu i daje energiju, vitalnost i neustrašivost. Ova čakra smaragdno zelene boje povezana je sa željom za životom, ciljevima, osjećajem kontrole i osobnog razvoja. Sa ezoteričke strane djeluje po vladavini Sunca, a od metala joj odgovara zlato. Ujedno predstavlja vezu između viših i nižih čakri . Više čakre djeluju astralnim vidom i telepatijom, slanjem i primanjem telepatskih poruka (preko trećeg oka), astralnim sluhom i komunikacijom (grlom) i astralnim znanjem i razumjevanjem univerzuma; dok niže čakre djeluju sa zemaljskim radnjama – preživljavanje (osnovna), seksualnost, kreativnost (druga čakra) i volja, opiranje (treća čakra).

PETA GRLENA ČAKRA – VISHUDI : Upravlja vratom, dušnikom, tireoidnom žlijezdom, grlom, ustima, glasom i sluhom.Grlenom čakrom vlada Merkur, pripada elementu zraka, a odgovara joj živa. Nebesko plave je boje i utječe na komunikaciju, intelekt i umijeće izražavanja; također upravlja astralnim sluhom.

ŠESTA ČEONA ČAKRA – AJNA : Šesta čakra nalazi se točno iza trećeg oka, koje je produžetak ove koja i vlada astralnim vidom. Ova čakra indigo boje predstavlja duhovno sjedište duše i određuje stupanj intuicije. Vlada očima, fizičkim i astralnim vidom i pinealnom žlijezdom. Djeluje kroz planet Mjesec, pripada elementu etera, a od metala joj odgovara srebro.

SEDMA KRUNSKA ČAKRA – SAHASRARA : Krunska čakra nalazi se na samom vrhu glave, a poznata je i kao centar svijesti svemira. Ljubičaste je boje, vlada mozgom, žlijezdom štitnjačom i nervnim sustavom. Ova čakra pobuđuje blažena stanja i teži ka prosvjetljenju, a vlada svim astralnim čulima. Njen simbol je lotos od tisuću latica.

Povezani članci

Pridruži se stotinama zadovoljnih korisnika

Promijeni svoju budućnost sada

Objavi odgovor

Promijeni svoju budućnost sad!

Sada je prilika za promjenu na bolje

Nazovi svog savjetnika