Astrologija | ASTRO24h

Astrologija

Astrologija

Pri izradi astrološke karta  potrebno je uzeti u obzir  sintezu četiri osnovna elementa: nebeskih tijela  (Sunce, Mjesec i osam planeta Sunčevog sustava), zatim znakove Zodijaka, astrološke kuće i aspekte (kutna udaljenost između planeta).

Suprotno vjerovanju, astrologija  ne poznanje sudbinu, već vjeruje u mogućnost utjecaja na buduće događaja i kao takva  predstavlja izuzetno zanimljiv koncept sudbinske predodređenosti naspram slobode izbora.

Astrologija je drevna vještina proricanja  koje su poznavale gotovo sve starovjekovne civilizacije, pa tako možemo govoriti o Arapskoj i Perzijskoj astrologiji, zatim Egipatskoj astrologiji, Helenističkoj astrologiji, astrologiji Maya i Hindu astrologiji. Danas su pak najpoznatije Zapadnjačka astrologija , Kineska astrologij a i Hindu astrologija  koju poznajemo i pod imenom Jyotish .

Danas se astrologija smatra i pseudoznanošću, a kroz povijest su se njom osima vračeva i svećenika bavili i neki prvi znanstvenici, poput Galilea Galilea i Johannesa Keplera.

Bulom pape Siksta V.  Coelli et terrae Creator  iz 1586. godine počinje razdvajanje  astrologije i astronomije. Astrologiju prirodoznanstvenici i Crkva sve češće nazivaju okultnom djelatnosti , da bi se tijekom 18. i 19. stoljeća astrologija prikazivala kao praznovjerje zbog nedokazivosti gravitacijskog utjecaja kao poznate sile.

Većina ljudi s astrologijom dolazi u kontakt putem  dnevnog tiska koji redovito obavljuje  dnevne, tjedne, mjesečne, godišnje horoskope . U ovo naše instant doba i astrologija se u javnosti predstavlja kao sredstvo za zabavu i razonodu. Ipak na kompleksnu disciplinu poput astrologije  bi trebali gledati ne samo kao na formu vidovnjaštva i predviđanja budućnosti već kao na  filozofiju koja koja pomaže objasniti život, jer je njen cilj naučiti nas nešto o sebi samima na osnovu planetarnih indicija.

Astrologija se dijeli na niz poddisciplina koje su usmjeravaju na različita područja izučavanja.

Astrometeorologija  se bavi prognoziranjem vremena, praćenjem i tumačenjem dnevnih kretanja planeta.

Horarna astrologija   nam daje odgovor na konkretno pitanje. Astrološka karta se izrađuje prema vremenu i mjestu u trenutku u kojem je jasno formulirano pitanje postavljeno astrologu. Uobičajeno je koristiti osnove i pravila tradicionalne astrologije te Regiomontanus sistem podjele kuća.

Natalna astrologija  je na glasu kao  najznanstvenija.  Ona se bavi se svim segmentima života pojedinca, od psihološke strukture, karaktera, temperamenta, nasljednih faktora, fizičke konstitucije i kondicije, do interakcije s okolinom, odnosa s ljudima i situacijama koje nam život donosi. Natalna karta se izrađuje prema vremenu (datum, sat i minute) i mjestu rođenja, i ona je osnova svega, sve ostalo se temelji na njoj – predikcije, sinastrijske karte, elekcione karte itd.

Sinastrija ili usporedna astrologija  je grana astrologije koja se bavi tumačenjem odnosa dvije osobe na temelju usporedbe njihovih natalnih karti,pri čemu se pažnja obraća na sklad ili nesklad naglašenih znakova, elemenata i kvaliteta, međusobne planetarne aspekte te utjecaj planeta jedne osobe na kuće i uglove natalne karte druge.

Elekciona astrologija  ima za cilj pronaći najpovoljniji trenutak za određenu djelatnost.  Karta se izrađuje na osnovu natalne karte inicijatora ‘akcije’.

Mundana astrologija   analizom i predviđanjem obuhvaća sva zbivanja unutar država i naroda, od političkih, ratnih, gospodarskih, društvenih, do prirodnih uvjeta i nepogoda. Horoskopi se izrađuju prema vremenu i mjestu u kojem se događaj odvio ili započeo. Npr. horoskop države izrađuje se prema vremenu i mjestu proglašenja neovisnosti, uspostave novog režima, krunidbe vladara i sl.

Antropološka astrologija  se  bavi vezama između antropoloških tipova (rasa) i njima adekvatnih astroloških znakova. Na primjer, astrološkom tipu Ovna odgovara antropološki tip Dinarca, astrološkom tipu Blizanca – antropološki tip Nordijca, tipu Raka – tip Istoka (žute rase), tipu Strijelca – tip afričkih crnaca i potomaka europskih Kromanjonaca koji su po nekim teorijama porijeklom iz Afrike  itd.  Antropološka astrologija tvrdi da se svaki antropološki tip rađa u svakom astrološkom znaku, ali samo oni koji se slučajno rode u adekvatnom znaku imaju predispozicije da  povjeruju u astrologiju.

Povezani članci

Pridruži se stotinama zadovoljnih korisnika

Promijeni svoju budućnost sada

Objavi odgovor

Promijeni svoju budućnost sad!

Sada je prilika za promjenu na bolje

Nazovi svog savjetnika